افرادی که مبتلا به کرونا شدهاند چند بار واکسن بزنند؟
نتایج مطالعات جدید نشان میدهد افرادی که از ابتلا به ویروس کرونا بهبود یافتهاند تزریق یک بار واکسن به میزان زیادی سطوح آنتیبادی را بالا میبرد.تقریبا سی میلیون نفر در ایالات متحده و احتمالا تعداد بیشتری که بیماریشان هرگز تشخیص داده نشد به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. آیا این افراد هم باید واکسن بزنند؟
دو مطالعه جدید به این پرسش پاسخ مثبت اکید داد.در واقع، تحقیقات نشان میدهد برای این افراد فقط یک دوز واکسن کافی است تا آنتیبادیهایشان (پادتن) را تقویت و ویروس کرونا– و حتی انواع بیماریهای مسری دیگر - را نابود کند.
نتایج این مطالعات جدید با یافتههای دو مورد دیگر که در طول دو هفته اخیر منتشر شدهاند سازگار است. این تحقیقات در مجموع نشان میدهند افرادی که به کووید 19 مبتلا شدهاند باید مصون گردند – اما یک دوز واکسن کافی خواهد بود.
جنیفر گامرمن، ایمونولوژیست در دانشگاه تورنتو که در تحقیقات جدید حضور نداشت، میگوید: «به نظرم کاملا منطقی است که چرا افرادی که در گذشته به کووید مبتلا شدهاند باید واکسن بزنند.»
واکنش هر فرد در مقابل عفونت طبیعی بسیار متغیر است. اکثر افراد مقدار زیادی آنتیبادی میسازند که ماههای زیادی مقاومت میکند. اما بعضی از افراد که علائم خفیف کووید 19 را دارند یا بدون علائم هستند آنتیبادیهای کمی تولید میکنند، که به سرعت به سطوح غیر قابل تشخیص میرسند.دکتر گامرمن معتقد است واکسنها «کار را آسان میکنند»، بدین ترتیب هر کس که از کووید 19 بهبود یافت آنتیبادی کافی تولید میکند تا در مقابل ویروس ایمن گردد.
در آخرین تحقیقات، که هنوز در مجله علمی منتشر نشده است، نمونههای خون افرادی که به کووید 19 مبتلا شدهاند را آنالیز کردند. یافتهها نشان میدهد که سیستمهای ایمنیشان در دفع B.1.351، (نوع جدید ویروس کرونا که نخستین بار در آفریقای جنوبی) یافت شد، مشکل داشتهاند.
اما یک بار تزریق واکسن فایزر-بایونتک یا مدرنا به طور قابل توجهی ماجرا را تغییر داد: میزان آنتیبادی موجود در بدنشان را تا هزار برابر افزایش داد – اندرو تی مکگیر، ایمونولوژیست در مرکز تحقیقات سرطان فرد هاچینسون در سیاتل، که سرپرست تحقیقات بود، میگوید: «کمک بسیار بزرگی است».
نمونههای تمام شرکتکنندگان، با آنتیبادیهای افزایش یافته، توانستند نه فقط B.1.351 ، بلکه همچنین ویروس کرونایی که موجب شیوع سارس در 2003 شد را نیز خنثی کنند.
در واقع به نظر میرسد آنتیبادیها در بدن افرادی که مبتلا به کووید شدهاند بهتر عمل میکند تا آنهایی که بیمار نشدند و دو دوز واکسن دریافت کردهاند. مطالعات چندی نشان دادهاند که واکسنهای فایزر-بیونتک و مدرنا پنج برابر کارایی کمتری نسبت به نمونههای مشابه دارند.
محققان نمونه خون 10 داوطلب را در گروه تحقیقاتی کووید سیاتل جمعآوری کردند که ماهها پس از ابتلا به ویروس کرونا واکسن زدند. هفت تن از شرکتکنندگان واکسن فایزر-بیونتک را دریافت کردند و سه تن واکسن مدرنا.
خون گرفته شده بعد از حدود دو تا سه هفته پس از واکسیناسیون جهش قابل توجهی در میزان آنتیبادیها، در قیاس با نمونههای گردآوری شده پیش از واکسیناسیون، نشان میدهد. محققان هنوز نمیدانند چه مدت میزان افزایش یافته آنتیبادیها مقاومت خواهند کرد، اما دکتر مکگیر میگوید: «خوشبختانه، زمان طولانی دوام میآورند.»
دکتر مکگیر میگوید محققان همچنین این افزایش را در سلولهای ایمنی مشاهده کردند که ویروس را شناسایی کرده و مبارزه میکند، و ادامه میدهد: «کاملا واضح است که سیستم ایمنی قبلی را مقاوم میکنیم.»
در تحقیق جدید دیگر، محققان در دانشگاه نیویورک دریافتند که دوز دوم واکسن برای افرادی که مبتلا به کووید 19 شدهاند سود چندانی نداشت – پدیدهای که همچنین در مورد واکسنهای ویروسهای دیگر مشاهده شده است.
در آن تحقیق، اکثر افراد هشت یا نه ماه قبل به ویروس کرونا مبتلا شده بودند، اما زمانی که اولین دوز واکسن را زدند افزایش آنتیبادی آنها از صد برابر به هزار برابر رسید. اما بعد از دوز دوم سطوح آنتیبادی افزایش نیافت.
دکتر مارک جی مالیگن، رییس مرکز واکسن لنگوان دانشگاه نیویورک و سرپرست تحقیقات، میگوید: «به قدرت یادآوری سیستم ایمنی فرد بستگی دارد که میتوانند با یک دوز افزایش قابل توجهی داشته باشند.»وی یادآور میشود در بعضی کشورها، از جمله ایالات متحده، اقلیت قابل توجهی از جمعیت کل قبلا مبتلا شدهاند. «آنها حتما باید واکسن بزنند.»
فلورین کرامر، ایمیونولوژیست در دانشکده پزشکی ایکان در ماونت سنای در نیویورک، میگوید مشخص نیست آیا هزار برابری شدن سطح آنتیبادی که در آزمایشگاه ثبت شد در زندگی واقعی هم چنین خواهد بود، یا نه. با وجود این، تحقیقات نشان میدهند یک مرحله کافی است تا سطوح آنتیبادی به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
دکتر کرامر سرپرست تحقیقات دیگر نیز بود، که نشان دادند افرادی که کووید 19 گرفتهاند و یک دوز از واکسن را دریافت کردند اثرات جانبی شدیدتری را از مایهکوبی (inoculation) پشت سر گذاشتند و آنتیبادیهای بیشتری در قیاس با افرادی داشتند که قبلا مبتلا نشدند.
دکتر کرامر معتقد است: «اگر مجموعه تحقیقات را در نظر بگیریم، به اطلاعات خوبی دربارهی افرادی میرسیم که قبلا مبتلا شدهاند و فقط به یک بار واکسن نیاز دارند.»او و محققان دیگر میکوشند تا دانشمندان در «مراکز کنترل بیماری و پیشگیری» را ترغیب کنند تا به افراد بهبود یافته از کووید 19 توصیه کنند فقط یک دوز واکسن بزنند.
برای ثبت درخواست آزمایش در منزل و یا محل کارتان بر روی لینک زیر کلیک کنید