بیماری مادرزادی آکرولوپلاسمینمی چیست؟
آسرولوپلاسمینمی اختلالی است که در آن آهن به تدریج در مغز و سایر اندام ها تجمع می یابد. تجمع آهن در مغز منجر به مشکلات عصبی می شود که عموماً در بزرگسالی ظاهر می شوند و با گذشت زمان بدتر می شوند.
افراد مبتلا به آسرولوپلاسمینمی دچار انواع مشکلات حرکتی می شوند. آنها ممکن است انقباضات غیرارادی عضلانی (دیستونی) سر و گردن را تجربه کنند که منجر به حرکات و انقباضات مکرر می شود. سایر حرکات غیر ارادی نیز ممکن است رخ دهد، مانند لرزش ریتمیک (لرزش)، حرکات تکان دهنده (کره)، پرش پلک (بلفارواسپاسم)، و گریم کردن. افراد مبتلا همچنین ممکن است در هماهنگی مشکل داشته باشند (آتاکسی). برخی در دهه چهل یا پنجاه سالگی دچار مشکلات روانی و کاهش عملکرد فکری (زوال عقل) می شوند.
فهرست آنچه در این مقاله می خوانید:
علاوه بر مشکلات عصبی، افراد مبتلا ممکن است به دیابت مبتلا شوند که ناشی از آسیب آهن به سلولهای پانکراس هستند که انسولین را میسازند، هورمونی که به کنترل سطح قند خون کمک میکند. تجمع آهن در لوزالمعده توانایی سلول ها برای ساخت انسولین را کاهش می دهد که تنظیم قند خون را مختل می کند و منجر به علائم و نشانه های دیابت می شود.
تجمع آهن در بافت ها و اندام ها منجر به کمبود (کمبود) آهن در خون می شود که منجر به کمبود گلبول های قرمز خون (کم خونی) می شود. کم خونی و دیابت معمولاً در زمانی رخ می دهد که فرد مبتلا به بیست سالگی برسد.
افراد مبتلا همچنین تغییراتی در بافت حساس به نور در پشت چشم (شبکیه) ناشی از آهن اضافی دارند. این تغییرات منجر به لکههای مات کوچک و نواحی دژنراسیون بافتی (آتروفی) در اطراف لبههای شبکیه میشود. این ناهنجاری ها معمولاً بینایی را تحت تأثیر قرار نمی دهند، اما می توان آنها را در معاینه چشم مشاهده کرد.
ویژگیهای خاص آسرولوپلاسمینمی و شدت آن ممکن است حتی در یک خانواده متفاوت باشد.
نام های دیگر این بیماری :
کمبود فرواکسیداز
کمبود آپوسرولوپلاسمین خانوادگی
کمبود ارثی سرولوپلاسمین
هیپوسرولوپلاسمینمی
هموسیدروز سیستمیک ناشی از آسرولوپلاسمینمی
علت این بیماری مادرزادی چیست؟
جهش در ژن CP باعث ایجاد آسرولوپلاسمینمی می شود. ژن CP دستورالعمل هایی را برای ساخت پروتئینی به نام سرولوپلاسمین ارائه می دهد که در انتقال و پردازش آهن نقش دارد. سرولوپلاسمین به حرکت آهن از اندام ها و بافت های بدن کمک می کند و آن را برای الحاق به مولکولی به نام ترانسفرین آماده می کند که آن را به گلبول های قرمز خون می رساند تا به حمل اکسیژن کمک کند.
جهشهای ژن CP منجر به تولید پروتئین سرولوپلاسمین میشود که ناپایدار یا غیرعملکردی است، یا از ترشح (ترشح) پروتئین توسط سلولهایی که در آن ساخته میشود، جلوگیری میکنند. هنگامی که سرولوپلاسمین در دسترس نباشد، انتقال آهن به خارج از بافت های بدن مختل می شود. تجمع آهن در نتیجه به سلولهای آن بافتها آسیب میزند که منجر به اختلال عملکرد عصبی و سایر مشکلات سلامتی که در آسرولوپلاسمینمی مشاهده میشود، میشود.
این وضعیت در الگوی اتوزومال مغلوب به ارث می رسد، به این معنی که هر دو نسخه از ژن در هر سلول دارای جهش هستند. والدین یک فرد مبتلا به بیماری اتوزومال مغلوب هر کدام یک نسخه از ژن جهش یافته را حمل می کنند، اما معمولاً علائم و نشانه های این بیماری را نشان نمی دهند.