هپاتیت B و C در دوران بارداری


هپاتیت B و C در دوران بارداری

خطرات عفونت‌های هپاتیت B و C در طی دوران بارداری

مادر باردار تنها خودش با خطراتِ هپاتیت مواجه نیست، بلکه می‌تواند ویروس‌ها را به کودکش منتقل کند. همچنین ممکن است بسیاری از زنان باردار از  ابتلای خود اطلاعی نداشته باشند زیرا گاهی اوقات عفونت هیچ علائم و نشانه‌ای را بروز نمی دهد.

فهرست آنچه در این مقاله می خوانید:

 

از عفونت ویروسی حاد هپاتیت B بیشتر بدانیم

عفونت ویروسی هپاتیت B می‌تواند حاد یا مزمن باشد. عفونت حاد، بیماری کوتاه مدتی است که در ۶ ماهِ اولِ پس از آلوده شدن فرد رخ می‌دهد. علائم آن شامل موارد زیر می شود:

  • خستگی
  • کاهش اشتها
  • تهوع و استفراغ
  • زردی (زرد شدن پوست و چشم‌ها)
  • شکم درد
  • دردِ عضلات و مفاصل

عفونت هپاتیت B چگونه منتقل می‌شود؟

ویروس هپاتیت B از طریق تماس مستقیم با مایعات بدن (مانند خون، منی یا مایعات واژینال) فرد آلوده منتقل می‌شود. این انتقال می‌تواند از طریق روابط جنسی حفاظت نشده یا استفاده‌ی مشترک از سوزنِ سرنگ به منظور تزریق مواد مخدر، انجام شود. اگر مادری مبتلا به هپاتیت B باشد، می‌تواند کودکش را در حین زایمان آلوده کند. همچنین بابد بدانیم هپاتیت B با تماس اتفاقی با افراد و اشیا و همچنین تغذیه کودک از طریق پستان منتقل نمی‌شود.

عفونت ویروسی مزمن هپاتیت B چیست؟

عده‌ی کمی از بزرگسالان و بسیاری از کودکان کمتر از ۵ سال آلوده شده، هرگز از ویروس هپاتیت B خلاص نمی‌شوند که در اینصورت عفونت مزمن نامیده می‌شود. این افراد ویروس را تا پایان عمر خود در بدنشان دارند و بعنوان حامل شناخته می‌شوند. اکثر حاملین هیچ علائمی ندارند. همچنین در عده‌ی کمی از حامل های بیماری، عفونت مزمن می‌تواند منجر به عوارض خطرناکی مانند سیروز کبدی، سرطان کبد و مرگ زودرس شود.

آیا هپاتیت B می‌تواند درمان شود؟

درمانی برای عفونت ویروسی هپاتیت B وجود ندارد اما علائم این بیماری می‌تواند تحت کنترل باشد. همچنین برای پیشگیری از عفونت ویروسی هپاتیت B واکسن وجود دارد. افرادی که اخیرا با ویروس هپاتیت B تماس داشته‌اند و واکسینه نشده‌اند، می‌توانند HBIG یا ایمنوگلوبولین هپاتیت B را همراه با واکسن دریافت کنند. HBIG آنتی‌بادی‌های علیه ویروس را شامل می‌شود و می‌تواند محافظت بیشتری را بر علیه عفونت در شرایط خاص ایجاد کند.

اگر من باردار باشم و با ویروس هپاتیت B آلوده شوم، چگونه احتمال دارد که ویروس را به فرزندم منتقل کنم؟

حدود ۹۰ درصد از زنان باردارِ مبتلا به عفونت ویروسی حاد هپاتیت B، ویروس را به کودکانشان منتقل خواهند کرد. بین ۱۰ و ۲۰ درصد زنان مبتلا به عفونت مزمن نیز همین‌طور‌.

هپاتیت B چگونه می تواند کودکان را آلوده کند؟

عفونت ویروسی هپاتیت B می‌تواند در کودکان شدید باشد و می‌تواند زندگی آن‌ها را تهدید کند. نوزادان مبتلا ریسک بالایی برای حامل شدن دارند (تا ۹۰ درصد). همچنین می‌توانند ویروس را به دیگران منتقل کنند. وقتی در رده‌ی بزرگسالان قرار می‌گیرند، ریسک ۲۵ درصدی برای مرگ در اثر سیروز کبدی یا سرطان کبد دارند.

چگونه می‌توانم متوجه شوم که آیا با ویروس هپاتیت B آلوده شدم؟ 

تمام زنان باردار برای هپاتیت B آزمایش می‌شوند. آزمایش‌های خون متفاوتی برای عفونت ویروسی هپاتیت B وجود دارد. این آزمایشات نشان میدهند که شما اخیرا مبتلا شده‌اید یا حامل هستید. همچنین می‌توانند نشان دهند که شما در گذشته ویروس هپاتیت B را داشته‌‎اید و اکنون به آن ایمن هستید یا واکسن هپاتیت B را ذریافت کرده‌اید.

آیا ابتلا به ویروس هپاتیت B، بر چگونگی زایمان تاثیر خواهد داشت؟

ابتلا به هپاتیت B بر چگونگی زایمان تاثیری نخواهد داشت. اگر آلوده به ویروس هپاتیت B هستید، هنوز هم می‌توانید زایمان واژینال داشته‌باشید‌.

اگر نتیجه‌ی آزمایش من برای عفونت ویروسی هپاتیت B مثبت باشد، چه می‌شود؟

اگر نتیجه‌ی آزمایش شما مثبت باشد ممکن است نیاز به انجام آزمایش‌های بیشتری برای چک کردن عملکر کبد و سلامتتان داشته‌باشید. فرزندانتان، همسر و افراد دیگری که در خانه‌ی شما زندگی می‌کنند، در معرض خطرِ ابتلا به عفونت هستند.

اگر با ویروس هپاتیت B آلوده شوم، می‌توانم از طریق پستان شیر بدهم؟

بله. اگر با ویروس هپاتیت B آلوده شده اید، هنوز هم می‌توانید به فرزندتان شیر دهید.

اگر با ویروس هپاتیت B آلوده شوم، چه کاری می‌توانم انجام دهم تا از آلوده شدن فرزندانم جلوگیری کنم؟

در عرض چند ساعت پس از تولد، فرزند شما اولین دوز از واکسن هپاتیت B را دریافت خواهد کرد. همچنین تزریق HBIG انجام خواهد شد. ۲ دوز دیگر واکسن طیِ ۶ ماه ِ بعدی داده خواهد شد. پس از تکمیل واکسن‌ها، کودک شما برای عفونت ویروسی هپاتیت B آزمایش خواهد شد.

اگر با ویروس هپاتیت B آلوده نشده‌باشم، فرزندم باید چه زمانی واکسینه شود؟

تمام کودکان بر علیه ویروس هپاتیت B واکسینه می‌شوند. در صورتی که شما با ویروس هپاتیت B آلوده نشده‌باشید، فرزندتان باید اولین دوز واکسن را قبل از ترخیص از بیمارستان دریافت کند. اگر تا آن زمان نتوانست دریافت کند، باید تا ۲ ماه پس از تولد دریافت کند. دوزهای باقی باید در عرض ۱۸-۶ ماه بعدی دریافت شود.

در صورتی‌که آزمایش‌های فرزندم برای هپاتیت B مثبت باشد، چه می‌شود؟

اگر نتایج آزمایش‌ نشان دهد که کودک به هپاتیت B آلوده است، نیاز به مراقبت تحت نظر پزشک متخصص بصورت مداوم وجود دارد.

آیا می‌توان بر علیه هپاتیت C واکسینه شد؟

تا به امروز هیچ واکسنی برای محافظت در برابر ویروس هپاتیت C تولید نشده است. اجتناب از رفتارهای پر خطر، تنها راه پیشگیری از عفونت هست. هپاتیت C در افرادی که بین سال های ۱۹۴۵ و ۱۹۶۵ متولد شده اند، بسیار شایع است. به همین دلیل، تمام افرادی که در این گروه سنی قرار دارند باید برای عفونت هپاتیت C آزمایش شوند.

هپاتیت C چگونه منتقل می‌شود؟

ویروس هپاتیت C از طریق تماس مستقیم با خون آلوده منتقل می‌شود. این اتفاق می‌تواند به خاطر استفاده‌ی مشترک سوزنِ سرنگ یا لوازم خانه که با خون تماس پیدا کرده، رخ دهد. اگر مادری به عفونت هپاتیت C مبتلا باشد، می‌تواند کودکش را در زایمان آلوده کند. این ویروس همچنین می‌تواند در طی رابطه‌ی جنسی حفاظت نشده منتقل شود اما انتقال ویروس از این راه سخت‌تر است.این ویروس با تماس اتفاقی یا تغذیه کودک از طریق پستان منتقل نمی‌شود.

علائم و نشانه‌های هپاتیت C چیست؟

عفونت ویروسی هپاتیت C، علایم و نشانه‌های مشابهی با عفونت ویروسی هپاتیت B دارد. همچنین می‌تواند علائمی هم ایجاد نکند. بر خلاف عفونت ویروسی هپاتیت B، بیشتر بزرگسالانی که با ویروس هپاتیت C آلوده می‌شوند؛ (۷۵ درصد تا ۸۵ درصد)، حامل می‌شوند. بیشتر این حاملین، به بیماری کبدی طولانی مدتی مبتلا می‌شوند. عده‌ی کمی هم به سیروز کبدی و مشکلات کبدی حاد و کشنده‌ مبتلا می‌شوند.

اگر من با ویروس هپاتیت C آلوده شوم، چگونه احتمال دارد که ویروس را به فرزندم منتقل کنم؟

باید در  حدود ۴ درصد از زنانی که با ویروس هپاتیت C آلوده شدند، آن را به فرزندانشان منتقل می‌کنند. این خطر با میزان ویروس‌هایی که مادر دارد و همچنین اینکه آیا به HIV آلوده است، ارتباط دارد.

اگر من با هپاتیت C آلوده شوم، می‌توانم از طریق پستان شیر بدهم؟

بله. اگر با ویروس هپاتیت C آلوده شدید، هنوز هم می‌توانید به فرزندتان شیر دهید.

اگر من با هپاتیت C آلوده شوم، کودک من در چه زمانی پس از زایمان آزمایش خواهد شد؟

اگر با ویروس هپاتیت C آلوده شدید، معمولا کودک شما زمانی آزمایش خواهد شد که حداقل ۱۸ ماهه باشد.

 

اهداف سه گانه سازمان بهداشت جهانی برای کنترل کامل هپاتیت

تمرکز ویژه سازمان بهداشت جهانی برای کنترل کامل هپاتیت سی تا سال ۲۰۳۰ درحالیست که آمارها همچنین حاکیست شمار مبتلایان بیماری های عفونی در جهان، در حال حاضر روند نزولی را طی می کند اما آمار مبتلایان هپاتیت سی صعودی است؛ به همین دلیل سازمان بهداشت جهانی ضمن دعوت تمام کشورهای جهان به کنترل کامل هپاتیت، برای این هدف، مسیرها و دستورالعمل هایی ارائه کرده است.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، طبق اهداف سه گانه کنترل هپاتیت سی، بروز موارد جدید ابتلا به عفونت هپاتیت سی باید ۹۰ درصد کاهش یابد،  80 درصد مبتلایان، درمان شده باشند و مرگ و میر ناشی از هپاتیت سی ۶۵ درصد کاهش یافته باشد. با این هدفگذاری ها، اکنون جهان، با توجه به تحولاتی که در زمینه تشخیص و درمان هپاتیت ها صورت گرفته و آنها را کاملا قابل کنترل کرده است، امید دهنده درمان شمار زیادی از مبتلایان این بیماری است.

 

منبع: ACOG
نظرات کاربران
تا کنون کسی برای این مطلب نظری نداده است. اولین نفری باشید که نظر می دهد!
{{comment.creator}} {{comment.createDate}}
{{reply.creator}} {{reply.createDate}}
{{blog.content.commentsForm.errorMessage}}
{{blog.content.commentsForm.successMessage}}