تاثیر مصرف الکل در دوران بارداری بر روی چهره کودک

به نظر می آید مصرف نوشیدنی الکلی حتی در مقادیر کم در دوران بارداری بر روی چگونگی رشد اجزای چهره کودک، از جمله شکل چشمان، بینی و لب ها تاثیرات منفی داشته باشد. هر چند که این مسئله لزوما مضر نمی باشد.

 Jane Halliday از موسسه تحقیقاتی کودکان Murdoch  در ویکتوریا استرالیا، که رهبری این تحقیق را بر عهده دارد اظهار داشته که "نمی دانیم که آیا تغییرات کوچک در شکل چهره کودکان هیچ گونه ارتباطی با تفاوت های رشد آنها دارد یا خیر". وی می افزاید "ما قصد داریم به این موضوع در حین رشد کودکان بپردازیم".

نوشیدنی های سنگین در دوران بارداری می تواند سبب بروز سندرم ناهنجاری های جنینی ناشی از الکل شود، که با ویژگی های ظاهری از قبیل چشم های کوچک، بینی کوتاه و کمی بیش از حد سر بالا، و شیار بیش از حد صاف لب بالا قابل شناسایی است. بنا به اظهارات هالیدی کودکان مبتلا به این بیماری احتمالا دارای اختلالات توجهی و رفتاری و همچنین IQ پایین تر هستند.

برای تشخیص اینکه آیا مصرف میزان پایین تر نوشیدنی الکلی که در حاملگی رایج است هم می تواند بر روی رشد جنین تاثیر بگذارد یا خیر، تیم هالیدی دوران حاملگی و تولد 1570 زن را مورد بررسی قرار دادند. از میان این زنان، 27 درصد اذعان داشتند که در دوران بارداری، حداقل گاهی الکل مصرف کرده اند.

تغییرات غیر قابل رویت در اثر مصرف نوشیدنی الکلی

با رسیدن کودکان به سن یک سالگی، تیم هالیدی عکس هایی از چهره 415 کودک با دوربین های متعدد از زوایای مختلف گرفت. با بهم چسباندن این تصاویر با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری، تصاویر سه بعدی به دست آمد که جزئیاتی بالغ بر 70000 نقطه را بر روی صورت هر کودک نشان می داد. تجزیه و تحلیل این تصاویر نشان دهنده تفاوت ها و تغییرات ظریف در چهره های نوزادانی که مادران آنها نوشیدنی الکلی استفاده می نمودند در مقایسه با کسانی که مادرانشان الکل مصرف نمی کردند بود. از جمله این تفاوت ها بینی اندکی کوتاه تر و کمی سربالاتر بود.

البته زمانی که تیم عوامل اثر گذار دیگر بر شکل چهره، مانند جنسیت و وزن را لحاظ می کرد، هنوز یک تفاوت وجود داشت. حتی مصرف میزان پایین الکل – مانند کمتر از دو بار مصرف نوشیدنی الکلی در هر موقعیت که از هفت مرتبه در هفته تجاوز نمی کرد – با تغییرات در شکل صورت مرتبط بود. اگرچه این تغییرات تنها با استفاده از تکنیک های تصویربرداری تشخیص داده می شوند و برای چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند.

هالیدی چنین اظهار می کند: "نتایج به ما می گوید که تاثیراتی هر چند نامحسوس، وجود دارد" او می افزاید که این اثرات احتمالا پایدار نباشد، زیرا چهره نوزاد در دو سال اول زندگی دچار تغییرات زیادی می شود.

Christina Chambers در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو، نیز هم عقیده است که "سندرم جنینی ناشی از الکل یک مشکل بزرگ و جهانی است که در سطحی گسترده به رسمیت شناخته نشده و یا درست تشخیص داده نشده است." بنا به اظهارات وی "این تکنولوژی می تواند به ما کمک کند نوزادانی که تحت تاثیر قرار گرفته اند را شناسایی کنیم و بتوانیم طیف گسترده ای از اثرات آن را درک نماییم."

چمبرز می افزاید "موارد بیشتری برای یادگیری وجود دارد. ما هنوز نمی دانیم چه عاملی از نوزادان در برابر اثرات مضر الکل محافظت می کند". بعنوان مثال او می گوید: "بعضی از زنان روزانه در حدود یک لیتر نوشیدنی الکلی از نوع ودکا مصرف می کنند، با این وجود کودکان آنها مبتلا به سندرم جنینی ناشی از الکل نیستند."

سازمان های بهداشت معمولا توصیه می کنند که زنان باردار به طور کامل از الکل دوری می کنند، اما بسیاری از زنان قبل از اینکه متوجه بارداری خود شوند نوشیدنی الکلی مصرف می کنند – که اغلب در یک یا دو ماه اول بارداری رایج است.

منبع: Newscientist
نظرات کاربران
تا کنون کسی برای این مطلب نظری نداده است. اولین نفری باشید که نظر می دهد!
{{comment.creator}} {{comment.createDate}}
{{reply.creator}} {{reply.createDate}}
{{blog.content.commentsForm.errorMessage}}
{{blog.content.commentsForm.successMessage}}