واکسن آنفلوانزا در دوران بارداری
تحقیقات جدید روابط محتملی را بین واکسن آنفلوانزا و سقط جنین و در نتیجه تاثیر واکسن آنفلوانزا در بارداری برقرار کرده است. هرچند خود آنفلوانزا میتواند برای جنینهای متولد نشده نیز خطرناک باشد. نتایج تحقیق جدیدی که این هفته در ژورنال واکسن منتشر شد، برای اولینبار ارتباط های ممکن را بیان کرد. اما نویسندگان تحقیق این را هم گفتند که یافتههای آنها برای برقراری ارتباط معقول بین این دو و تاثیر واکسن آنفلوانزا در بارداری فعلا در حد فرضیه است.
آماندا کوهن مشاور ارشد در زمینه واکسن در مراکز کنترل بیماری و پیشگیری از بیماریها (CDC) به واشنگتنپست میگوید:
دانستن این موضوع برای خانمها بسیار مهم است که احتمالاً رابطهای وجود دارد و برای مشخصشدن موضوع، نیاز به مطالعات بیشتر است و باید در فصلهای شیوع آنفلوانزا بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
نتیجه مطالعات واکسن آنفلوانزا در بارداری چه بود؟
در این تحقیق ۴۸۴ زن در بازه سنی ۱۸ الی ۴۴ که در سالهای ۲۰۱۰-۲۰۱۱ در فصل شیوع آنفلوانزا دچار سقط جنین شدهبودند با ۴۸۵ زن که وضعیت نرمالی داشتند، مقایسه شدند. تمامی افراد شرکت کننده در این تحقیقات دوباره در ۲۰۱۱-۲۰۱۲ مورد مطالعه قرار گرفتند.
در گروهی که افراد دچار سقط جنین شده بودند، ۱۷ مورد سابقه تزریق واکسن در ۲۸ روز قبل از سقط جنین را داشند. آنها همچنین واکسنهای سالانه خود را دریافت کرده بودند.
در گروه زنانیکه دوره نرمالی داشتند، فقط ۴ نفر در ۲۸ روزه گذشته واکسن دریافت کردهبودند. این چهار نفر نیز واکسنهای ایمنی سالانه را دریافت کردهبودند.
تنها ارتباط، به نظر میرسید که بین واکسن آنفلوانزا و سقط جنین باشد در حالیکه زنان واکسنهای ایمنی سالانه را نیز دریافت کرده بودند. با این حال، نتایج در مقایسه با مطالعات انجام شده قبلی، به محققان یادآوری میکند که اندازه کوچک نمونه مطالعه اخیر میتواند مشکلساز باشد.
Cynthia Leifer استادیار ایمونولوژی دانشگاه کرنل در مورد این موضوع میگوید:
اطلاعات بدست آمده از این تحقیق از اطلاعات بیشماری که از مطالعات قبلی روی همان گروه بهدست آمدهبود، همخوانی ندارد.محققان همچنین تاکید کردند که مطالعه آنها در زمان حال نمیتواند رابطه علت معلولی برقرار کند.
اثرات داشتن آنفلوانزا در حین بارداری
آنفلوانزا همچنان یک نگرانی اساسی برای سلامت زنان در حین بارداری و بچههایشان به شمار میرود.در زنان باردار خطر عوارض ناشی از آنفلوانزا افزایش مییابد که در اثر آن ممکن است سقط جنین یا متولد شدن بچههایی با نقصهای مادرزادی اتفاق بیفتد. علاوه بر این، واکسن آنفلوانزا در بارداری با جنینهای کمتر از ۶ ماه و برای مصرف کودکان تازه متولد شده توصیه نمیشود. به همین دلیل موثرترین راه برای محافظت از آنها واکسیناسیون مادر میباشد.
به همین دلیل، سازمانهای سلامت اصلی ایالات متحده که شامل CDC و کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان (ACOG) است توصیه میکند که زنان باردار واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند. این سازمانها همچنین یادآوری کردند که با وجود اینکه این توصیهها براساس یافتههای جدید گرفته شدهاست ولی ضروری نیست که پیشنهادات قبلی خود را تغییر دهند.
در این زمینه همچنین دکتر Haywood L. Brown رئیس مرکز ACOG گفت:
در ارزیابی تمام اطلاعات علمی موجود، اطلاعات ناکافی برای حمایت از تغییر توصیه شده فعلی وجود دارد که در آن پیشنهاد شده که واکسیناسیون آنفلوانزای روتین در دوران بارداری صرف نظر از سه ماهه بارداری انجام شود.
چه چیزی میتواند عامل این ارتباط باشد؟
در این مطالعه دلیلی برای ارتباط بین سقط جنین و واکسن آنفلوانزا ذکر نشد، اما گمانهزنیهایی در این مورد وجود دارد. واکسن آنفلوانزا در ۱۰ سال گذشته به دلیل نگرانی های جهانی در مورد گسترش شیوع آنفلوانزا به طرز چشمگیری عوض شده است؛ مانند شیوع H1N1 آنفلوانزای خوکی در سال ۲۰۰۹ که باعث کشته شدن صدها هزار نفر شد.
نویسندگان مطالعه احتمال میدهند که نتایج تحقیقهای آنها میتواند برای زنان باردار فوایدی داشته باشد که آن هم رسیدن به فرمول جدیدتری برای واکسن در دو سال آینده است. محققان از جمله اعضای ACOG و CDC نیز بر این باورند که حتی اگر توصیه های فعلی بدون تغییر باقی بمانند، باید تحقیقات بیشتری در مورد این موضوع مهم انجام شود.