آیا واکسن فایزر روی کروناهای جهش یافته اثر دارد؟

آیا واکسن فایزر روی کروناهای جهش یافته اثر دارد؟

واکسن فایزر و کرونای جهش یافته

شرکت‌های فایزر/ بیونتک اعلام کردند تحقیقات آزمایشگاهی نشان می‌دهند ویروس کرونای نوع آفریقای جنوبی می‌تواند آنتی‌بادی‌های محافظتی که واکسنشان پدید آورد را تا دو سوم کاهش دهد، و معلوم نیست آیا این تزریق علیه جهش مؤثر خواهد بود یا نه.

این شرکت‌ها می‌گویند تحقیقات نشان داد واکسن همچنان می‌توانست ویروس را خنثی کند و هنوز مدرکی در آزمایش‌ها پیدا نشد که مشخص کند این نوع محافظت واکسن را کاهش می‌دهد.

با وجود این، آنها در حال سرمایه‌گذاری هستند و درباره‌ی توسعه نسخه به روز شده‌ی واکسن mRNA‌شان، یا در صورت لزوم تزریق قوی‌تر، با تنظیم‌کنندگان مذاکره می‌کنند.

محققان این شرکت‌ها و دانشکده پزشکی دانشگاه تگزاس (UTMB) ویروس مهندسی شده (engineered virus) را توسعه دادند که شامل جهش‌های مشابهی است که بخش میخچه‌ای (spike portion) از نوع به شدت مسری ویروس کرونا را ادامه می‌دهد. این نوع ویروس نخستین بار در آفریقای جنوبی کشف شد و به نام B.1.351 شناخته می‌شود. میخچه، که ویروس از آن بهره می‌برد تا وارد سلول‌های انسانی شود، هدف اصلی بسیاری از واکسن‌های کووید 19 است.

محققان ویروس مهندسی شده را علیه خون گرفته شده از افرادی که واکسن زدند آزمایش کردند، و در سطح خنثی سازی آنتی‌بادی‌ها در قیاس با اثراتش بر معمول‌ترین نسخه از ویروس رایج در آزمایشگاه‌های ایالات متحده کاهش دو سومی را گزارش دادند.

یافته‌های آنها در مجله پزشکی نیو انگلند (NEJM) منتشر شد.

از آنجایی که هیچ آزمون تثبیت شده‌ای وجود ندارد تا نشان دهند چه سطحی از آنتی‌بادی‌ها برای محافظت علیه ویروس مورد نیاز هستند، معلوم نیست آیا کاهش دو سومی عدم تأثیر واکسن علیه نوع جدیدی که در سراسر جهان در حال گسترش است را ارائه می‌دهد یا نه.

اما پی یونگ شی، استاد دانشگاه تگزاس و محقق، می‌گوید معتقد است واکسن فایزر احتمالا علیه نوع جدید ویروس مقاوم خواهد بود.

او می‌گوید: «نمی‌دانیم حداقل مقدار خنثی سازی چقدر است. میان‌بری نداریم.» و اضافه می‌کند که به واکنش ایمنی مشاهده شده مشکوک است و احتمالا به مقدار قابل توجهی فراتر از آنچه باید باشد خواهد بود تا بتواند محافظت کند.

علت این است که در آزمایشگاه‌های پزشکی، واکسن فایزر/ بیونتک و همچنین واکسن مدرنا بعد از یک دوز با واکنش آنتی‌بادی کمتر از سطوح کاهش یافته که از ویروس نوع آفریقای جنوبی در تحقیقات آزمایشگاهی به وجود آمده کمی مقاومت را ارتقا می‌دهد.

او یادآوری می‌کند حتی اگر ویروس جدید به میزان قابل توجهی اثرگذاری را کاهش دهد، واکسن همچنان می‌تواند علیه بیماری شدید و مرگ محافظت کند. کارشناسان سلامت گفته‌اند این مهم‌ترین عامل در حفظ سیستم‌های بهداشتی منبسط (stretched healthcare systems) از مضمحل شدن است.

شی معتقد است برای درک اینکه آیا واکسن علیه ویروس جدید آفریقای جنوبی عمل می‌کند یا نه، بیش از قبل باید کار کرد، از جمله آزمایش‌های پزشکی و توسعه همبستگی محافظت – محک‌هایی برای تشخیص اینکه چه میزان از آنتی بادی مقاوم هستند.

فایزر و بیونتک اعلام کردند کارهای آزمایشگاهی مشابهی انجام می‌دهند تا دریابند آیا واکسنشان علیه نوع جدید دیگری که اولین بار در برزیل یافت شد مؤثر است یا نه.

مدرنا مطلبی با داده‌های مشابه که درگذشته و در جایی دیگر مطرح شده بود را روز چهارشنبه در NEJM منتشر کرد که افت شش برابری سطوح آنتی‌بادی را در مقابل نوع جدید ویروس آفریقای جنوبی نشان داد.

مدرنا همچنین اعلام کرد میزان تأثیر واقعی واکسنش علیه نوع ویروس آفریقای جنوبی مشهود است. این شرکت قبلا اعلام کرد معتقد است از واکسنشان می‌توان در مقابل ویروس جدید استفاده کرد.

منبع: Reuters
نظرات کاربران
تا کنون کسی برای این مطلب نظری نداده است. اولین نفری باشید که نظر می دهد!
{{comment.creator}} {{comment.createDate}}
{{reply.creator}} {{reply.createDate}}
{{blog.content.commentsForm.errorMessage}}
{{blog.content.commentsForm.successMessage}}